Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

Zink: alles wat je moet weten over zink suppletie

Heb je wel eens van de voedingsstof zink gehoord? De kans is groot van wel. Het lastige is alleen dat zink geen tastbaar product is. Je kunt niet bijvoorbeeld 3 gram zink in je handen houden. Juist doordat het niet tastbaar is, is het lastig om je hier een voorstelling bij te maken. Feit is dat een tekort aan zink cruciale gevolgen kan hebben. Over het tekort aan zink én over zink suppletie vertellen wij je in dit artikel graag alles.

Inhoud van dit artikel:

Wat is de rol van zink in het menselijk lichaam?

Een vrouw van 18 jaar of ouder moet dagelijks 7 milligram aan zink binnenkrijgen. Voor een man van dezelfde leeftijd is de aanbevolen hoeveelheid 9 milligram. Waarom dit zo van belang is? Omdat zink onderdeel is van allerlei enzymen in het menselijk lichaam. Je kunt enzymen als stoffen zien die noodzakelijk voor meerdere processen in het menselijk lichaam zijn.

Zo is zink bijvoorbeeld belangrijk voor een goede werking van het immuunsysteem. Een tekort aan zink kan voor een verminderde weerstand zorgen. Daarnaast zorgt zink ook voor een goede stofwisseling, voor de groei én vernieuwing van weefsel in het lichaam en voor de juiste opbouw van eiwitten.

Waar zit zink in?

In Nederland is de kans vrij klein dat je last van een zink tekort krijgt. Dit komt puur doordat in heel veel voedingsproducten zink zit verwerkt. Dit zit in bijvoorbeeld graanproducten, in kaas, in noten, in een schelpdieren en in vlees. Als je een veganist bent, kun je mogelijk wel last van een zink tekort krijgen. In dat geval eet je immers geen vlees en ook geen kaas. Je moet het dan echt hebben van bijvoorbeeld de graanproducten.

Wat gebeurt er bij een zink tekort?

Als je last van een zink tekort hebt, merk je dit aan meerdere symptomen. Zo kun je last krijgen van een achterblijvende groei van het geslacht. Ook heb je een verminderde afweer tegen bijvoorbeeld infecties. Tot slot is het goed mogelijk dat je anders gaat ruiken en gaat proeven.

Wat is zink suppletie?

Mocht je onverhoopt een tekort aan zink hebben, kan zink suppletie ingezet worden. Eigenlijk kun je dit gewoon zien als supplementen waarin zink verwerkt zit. Door dergelijke supplementen te nuttigen, krijgt jouw lichaam alsnog voldoende zink binnen.

Wel is het goed om rekening met mogelijke bijwerkingen te houden. Zo klagen sommige mensen over klachten aan de maag of darm. Verder hebben sommige mensen last van een vervelende smaak in de mond. Dergelijke bijwerkingen zijn met name waarneembaar als je teveel zink suppletie tot je neemt. Zorg er daarom voor dat je echt altijd de bijsluiter doorneemt.

Verder is het advies om ondertussen (heel) gezond te blijven eten. Indien je volgens de Schijf van Vijf eet, krijg je eigenlijk altijd voldoende zink binnen. Zoals we eerder al stelden, is de kans daardoor in ons land vrij klein dat je last van een zink tekort krijgt. Mocht dit plots wel het geval zijn, biedt zink suppletie uitkomst.

Deel dit artikel

Like

0

Artikelen die je leuk kan vinden

    Laat een reactie achter

    Jouw email adres wordt niet geplaatst. Verplichte velden zijn gemarkeerd als *

    Bedankt voor jouw bijdrage!

    Populair