Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

Hoe moet ik eten/ waar moet ik op letten qua voeding als ik suikerpatiënt ben?

Onderzoek heeft aangetoond dat meer en meer mensen last van diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, krijgen. Sterker nog; in ons land hebben op dit moment ruim 1,2 miljoen mensen last van diabetes. De verwachting is zelfs dat dit in 2040 rond de 1,4 miljoen mensen last van suikerziekte hebben. Ben jij zelf ook een suikerpatiënt? Dan stel je jezelf waarschijnlijk regelmatig de volgende vraag: waar moet ik op letten qua voeding? Op deze vraag ga je in dit artikel een compleet antwoord vinden.

Inhoud van dit artikel:

Gezond eten

Allereerst is het onwijs belangrijk dat je gezond eet. Zet elke avond een gezonde maaltijd op tafel, pas op met suikerrijke snacks en eet zoveel mogelijk groenten. Het eten van veel groenten is voor echt elke suikerpatiënt cruciaal.

Daarnaast is het ook aan te raden om vooral volkoren producten te nuttigen. Wil je bijvoorbeeld een lekkere pasta maken? Zorg er dan voor dat je volkoren pasta gebruikt. In de volkoren producten zitten een stuk meer vezels, waardoor de bloedsuikerspiegel langzaam stijgt. Deze lichte stijging is echter niet noemenswaardig te noemen.

Ook is het advies om zoveel mogelijk peulvruchten te eten. In de peulvruchten zitten ook veel vezels, waardoor de bloedsuikerspiegel langzaam (en ook minder) stijgt. Bekende voorbeelden van peulvruchten zijn onder meer linzen, bonen en erwten.

Pas op met snelle koolhydraten

Iets waar je écht op moet letten, zijn de snelle koolhydraten. Deze snelle koolhydraten vind je terug in bijvoorbeeld aardappelpuree, stroop, siroop, jam en honing. Door deze snelle koolhydraten stijgt de bloedsuikerspiegel plots; dit is alles behalve wenselijk als je suikerpatiënt bent.

Overigens zijn ook suikers bekende voorbeelden van snelle koolhydraten. Je moet daarom ook heel erg oppassen met bijvoorbeeld frisdrank, met alcoholische versnaperingen, met koekjes, met chips en met snoepjes. Dergelijke producten zitten vol met snelle koolhydraten en zijn dus echt funest voor een diabetespatiënt.

Tips om op de juiste manier te eten

Voor elke suikerpatiënt is het belangrijk dat de juiste maaltijden op tafel komen. Iets wat minstens net zo belangrijk is, is om op de juiste manier te eten. Hoe je op de juiste manier kunt eten? Wij hebben enkele tips voor je verzameld:

 • Doe de saus apart in bijvoorbeeld een bakje. Je bent al snel geneigd om teveel saus te gebruiken, waardoor de bloedsuikerspiegel kan gaan stijgen. Door de saus in een apart bakje te doen, kun je de hoeveelheid saus beter doseren.
 • Eet rustig. Het is sowieso aan te raden om rustig te eten. Als je snel eet, heeft het lichaam niet voldoende tijd om alle voedingsstoffen te verteren. De kans bestaat dat de bloedsuikerspiegel daardoor gaat stijgen.
 • Eet kleine porties. In navolging op bovenstaande tip is het ook aan te raden om zoveel mogelijk kleine porties te eten. Van de juist grotere porties kan de bloedsuikerspiegel ontregeld worden; bij de kleinere porties heb je daar een stuk minder last van.
 • Bepaal zelf wat je eet. Laat jouw bord nooit door een ander opscheppen. Dit kan heel goedbedoeld zijn, maar doe dit echt altijd zelf.

Deel dit artikel

Like

0

Artikelen die je leuk kan vinden

  Laat een reactie achter

  Jouw email adres wordt niet geplaatst. Verplichte velden zijn gemarkeerd als *

  Bedankt voor jouw bijdrage!

  Populair