Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

Wat is het effect van vitamine D op jouw gezondheid?

Als je er een gezonde leefstijl op na houdt, krijg je alle benodigde voedingsstoffen binnen. Door deze voedingsstoffen kan jouw lichaam optimaal presteren en werkt jouw weerstand bijvoorbeeld ook goed. Het ‘lastige’ is alleen dat je echt allerlei soorten voedingsstoffen binnen moet krijgen. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de hoeveelheid soorten vitaminen die er bestaan.

Eén van de belangrijkste vitaminen is zonder twijfel vitamine D. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat de invloed van vitamine D echt flink is. Maar, wat is dan het effect van vitamine D op jouw gezondheid? Op díe vraag ga je een passend antwoord vinden in dit artikel.

Inhoud van dit artikel:

Wat is vitamine D precies?

Voordat we antwoord op die vraag geven, kijken we even kort naar vitamine D. want; hoe kom je bijvoorbeeld aan vitamine D? Dat doe je vooral door in de zon te komen. Als de zon op jouw huid schijnt, maakt jouw huid automatische vitamine D aan. Het kan daarom geen kwaad om dagelijks een paar minuutjes in de zon door te brengen. Overigens wordt vitamine D in ons land ook aan bijvoorbeeld brood toegevoegd.

Sterke botten

Iets waar vitamine D een ster in is, is in het behouden van sterke botten. Samen met calcium zorgt vitamine D voor het behoud van de botten. Je geniet hierdoor op zowel de korte- als op de lange termijn voor stevige en sterke botten. Je verkleint hiermee bovendien de kans op botbreuken. Je kunt je ongetwijfeld voorstellen dat dit voor onder meer oude mensen bijzonder prettig is.

Van grote invloed op de spieren

Ook heeft onderzoek uitgewezen dat vitamine D van grote invloed is op de spieren. Neem je te weinig vitamine D in? Dan merk je dit aan bijvoorbeeld spierkrampen en of spierzwakte. Als je bijvoorbeeld goede sportieve prestaties moet leveren, is het daarom cruciaal dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt.

Goed voor het immuunsysteem

Verder draagt vitamine D een belangrijk steentje bij in het immuunsysteem. Als je voldoende vitamine D binnenkrijgt, wordt jouw weerstand verhoogd. Je bent hierdoor beter bestand tegen bijvoorbeeld ziekten, bacteriën en virussen. Onderzoek heeft bovendien uitgewezen dat veel mensen die last van corona hebben een tekort aan vitamine D hadden. Dit voorbeeld geeft prima de relatie tussen het immuunsysteem en vitamine D weer.

Goed voor de hersenen

Tot slot is vitamine D ook nog van grote invloed op de hersenen. Als je voldoende vitamine D binnenkrijgt, zijn jouw hersenen in staat om optimaal te presteren. Bij te weinig vitamine D kun je last krijgen van bijvoorbeeld depressieve gevoelens of een cognitieve achteruitgang.

Symptomen van een tekort aan vitamine D

Tot slot zetten wij de symptomen van een tekort aan vitamine D voor je op een rijtje:

 • Je voelt je vermoeid
 • Je zit niet lekker in je vel (zo kun je last van depressieve gevoelens krijgen)
 • Je hebt last van spierkrampen of spierzwakte
 • De kans op lage rugpijn is bijzonder groot
 • Je kunt last van bloedend tandvlees krijgen
 • Je kunt last van lusteloosheid en/of angstaanvallen krijgen
 • Je kunt last van zwakkere botten krijgen

Deel dit artikel

Like

0

Artikelen die je leuk kan vinden

  Laat een reactie achter

  Jouw email adres wordt niet geplaatst. Verplichte velden zijn gemarkeerd als *

  Bedankt voor jouw bijdrage!

  Populair