Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

Vitamine B complex: voordelen, bijwerkingen en dosering

Heb je wel eens naar de hoeveelheid soorten vitamines gekeken? Als je alleen al naar de vitamine B varianten kijkt, kom je maar liefst acht verschillende B-vitamines tegen. Dit betekent tegelijkertijd dat je veel soorten B-vitamines binnen moet krijgen. De ervaring leert echter dat dit niet al te makkelijk is.

Gelukkig kun je alsnog op een vrij simpele manier voldoende B-vitamines binnenkrijgen. Hoe je dat doet? Dat doe je door vitamine B Complex supplementen te slikken. Deze supplementen bestaan uit alle benodigde B-vitamines en zijn dus van grote waarde voor jouw gezondheid.

Inhoud van dit artikel:

Waar bestaat een vitamine B complex precies uit?

Een vitamine B complex supplement bestaat uit alle mogelijke B-vitamines. Het gaat hierbij om de volgende varianten:

 • Vitamine B1: deze vitamine heb je nodig voor de verbranding van koolhydraten, is goed voor het zenuwstelsel en is goed voor het hart.
 • Vitamine B2: deze vitamine is erg belangrijk voor de huid en de spijsvertering.
 • Vitamine B3: deze vitamine is erg belangrijk voor de aanmaak van vetzuren in het lichaam.
 • Vitamine B5: met dank aan deze vitamine is jouw lichaam in staat om energie vrij te maken uit koolhydraten, vetten en eiwitten.
 • Vitamine B6: deze vitamine zorgt voor de juiste energievoorziening in de spieren.
 • Vitamine B11: de vitamine B11 zorgt voor de celdeling in ons lichaam.
 • Vitamine B12: deze vitamine speelt een belangrijke rol voor de bloedcellen, het zenuwstelsel en het immuunsysteem.
 • Biotine: deze B-vitamine speelt een belangrijke rol bij de opbouw en afbraak van vetzuren, eiwitten en koolhydraten.

Wat zijn de voordelen van vitamine B complex?

Het belangrijkste voordeel is eigenlijk aan bovenstaand lijstje terug te zien. Zoals je in bovenstaand lijstje kunt spelen, spelen alle B-vitamines een cruciale rol in het menselijk lichaam. Door de vitamine B Complex supplementen te slikken, krijg je gewoonweg alle B-vitamines binnen. Dáárdoor is jouw lichaam in staat om perfect te functioneren.

Verschillende soorten vitamine B complex

Lange tijd werd de vitamine B complex alleen in de vorm van tabletten uitgegeven. Recentelijk is daar echter verandering in gekomen; je kunt nu ook voor vitamine B complex siroop kiezen. Handig voor als je het slikken van tabletten lastig vindt.

Bijwerkingen van vitamine B complex

Gebruik je de vitamine B complex supplementen op de juiste manier? Dan hoef je niet bang te zijn voor bijwerkingen. Als je een teveel aan vitamine B complex supplementen neemt, kun je last van huiduitslag krijgen. Ook is het mogelijk dat je benauwd wordt, dat de huid extreem gaat jeuken of dat je allerlei bulten op de huid krijgt. Dit is echter een behoorlijk zeldzame bijwerking.

Wat is de juiste dosering?

Het advies is om altijd de bijsluiter van het vitamine B complex product op te vullen. De dosering is bij bijvoorbeeld de tabletten anders dan bij de siroop, aangezien de samenstelling van deze producten compleet anders is. Check dus altijd goed de bijsluiter, voordat je de vitamine B complex inneemt.

Deel dit artikel

Like

0

Artikelen die je leuk kan vinden

  Laat een reactie achter

  Jouw email adres wordt niet geplaatst. Verplichte velden zijn gemarkeerd als *

  Bedankt voor jouw bijdrage!

  Populair