Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

Wat is het verschil tussen vegan en vegetarisch?

Meer en meer mensen zijn vegan of vegetarisch gaan eten. Je merkt met enige regelmaat op dat deze twee termen door elkaar heen gebruikt worden. Het klopt dat beide termen iets met elkaar te maken hebben, maar de exacte definitie is toch verschillend. In dit artikel leggen wij jou graag het verschil uit door de vraag ‘Wat is het verschil tussen vegan en vegetarisch?’ voor jou te beantwoorden.

Inhoud van dit artikel:

Vegan

Wanneer ben je precies een veganist? Je bent vegan als je helemaal géén producten van gedode dieren nuttigt. Dit betekent dat je geen vlees eet, dat je geen vis eet en dat je ook geen zuivel nuttigt. Verder let je ook bij bijvoorbeeld jouw kleding goed op producten die van dieren vervaardigd zijn. Zo is het als vegan not done om bijvoorbeeld leer of wol te dragen.

Een veganist houdt zich dus afzijdig van alles wat met gedode dieren te maken heeft. In de praktijk gaat dit behoorlijk ver. Zo eten veganisten bijvoorbeeld ook geen kaas. Tevens letten veganisten maar al te goed op dat zij geen gelatine binnenkrijgen. Gelatine is namelijk afkomstig van bijvoorbeeld de huid of beenderen van dieren.

Vegetarisch

Als vegetariër eet je ook geen vlees en vis. Bij veel vegetariërs blijft het daar echter wel bij. Zij nuttigen dus wel gewoon zuivel en eieren, terwijl dit ook afkomstig is van (gedode) dieren. Ook eten sommige vegetariërs maar al te graag honing, terwijl dit óók van dieren afkomstig is.

Eigenlijk kunnen we het volgende stellen: een veganist is de overtreffende trap van een vegetariër. Een vegetariër voorkomt het eten van vlees en vis, maar let bijvoorbeeld niet op kaas, op zuivelproducten, op eieren en op honing. Voor een veganist geldt dat echter wel bij.

Overigens draagt een vegetariër mogelijk wel gewoon een leren broek of leren schoenen. Als veganist is dat eigenlijk uit den boze, aangezien leer ook afkomstig is van gedode dieren.

Voedingsschema van een veganist

Het voedingsschema van een veganist is vrij simpel. Men eet immers geen zuivelproducten, geen eieren, geen vlees en geen vis. Doordat het menselijk lichaam dergelijke voedingsstoffen niet binnenkrijgt, moet een veganist op zoek naar alternatieve voedingsmiddelen. Eén van de mogelijkheden hierbij is bijvoorbeeld om speciale voedingssupplementen te slikken.

Voedingsschema van een vegetariër

Het voedingsschema van een vegetariër wordt ook streng opgesteld, maar lang niet zo streng als bij een veganist. Een vegetariër eet in de ochtend moeiteloos een broodje ei; voor een veganist ligt dat een stuk gevoeliger. Bij beide – zowel een vegetariër als bij een veganist – vind je in ieder geval geen vlees of vis op het bord.

Overigens kiezen veel vegetariërs tegenwoordig voor plantaardige producten. Dit zijn eigenlijk vleesvervangers, waarvan de smaak wel behoorlijk veel op vlees lijkt. Voor een vegetariër is dat uiteraard ideaal; hij/zij kan lekker eten, terwijl hij/zij géén dierlijke producten eet. Uiteraard is dit ook voor een veganist ideaal, zolang er maar geen zuivel in de vleesvervangers aanwezig is.

Share This Post

Like This Post

0

Related Posts

0
0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Thanks for submitting your rating!
    Please give a rating.

    Thanks for submitting your comment!

    Top Reviews

    Create a review to display it here.

    Populair