Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

Vanaf welke leeftijd kan je beginnen met krachttraining?

We zijn tegenwoordig erg veel bezig met sport. Iedereen doet dit ook op zijn of haar eigen manier. Vroeger deden we vooral veel buitensporten. Tegenwoordig is dat wel aan het veranderen. We sporten namelijk ook steeds vaker binnen. Zowel in ons eigen huis, als bijvoorbeeld in de sportschool. Het is steeds populairder aan het worden. Dat is natuurlijk positief want bewegen is gezond.

Veel mensen zijn begonnen met krachttraining. Daarbij hoor je ook steeds vaker de vraag vanaf welke leeftijd dat verantwoord is. Is er een bepaalde leeftijd vanaf waar je het beste kan beginnen met krachttraining?

Inhoud van dit artikel:

Wat is krachttraining?

Allereerst is het natuurlijk handig om te weten wat krachttraining is. Krachttraining is een training die je uitvoert om ervoor te zorgen dat je maximale kracht vergroot wordt. Dit doe je door te trainen met weerstand.

Als je een krachtsporter bent, dan is een dergelijke training natuurlijk erg belangrijk voor je. Je kan een krachttraining ook nog weer onderverdelen. Dit doe je in een algemene krachttraining en een specifieke krachttraining.

Het hele doel van krachttraining is dus het sterker laten worden van jezelf. Met behulp van gewichten kan je hier bijvoorbeeld voor zorgen.

Wanneer kan je beginnen met krachttraining?

Een vraag die krachttraining bij veel mensen oproept is of het geschikt is voor jonge kinderen of jongeren. Als je nog jong bent ben je natuurlijk nog aan het groeien. De grote vraag is of het doen van krachttraining daar invloed op kan hebben.

In principe hoeft krachttraining niet gevaarlijk te zijn. Het maakt dan niet uit hoe oud je bent. Het is wel belangrijk dat het allemaal gebeurt onder een goede begeleiding. Zeker bij kleine, jonge kinderen is dit nog erg belangrijk.

Hoewel het op alle leeftijden al kan, is het voor kleine en jonge kinderen vaak nog niet geschikt. Dit komt omdat zij nog niet de beschikking hebben over bepaalde hormonen. Hierdoor zijn zij vaak meer bezig met spelen dan met trainen.

Zo rond de leeftijd van een jaar of 12 ben je op een punt gekomen dat je kan beginnen met krachttraining. Dit is eigenlijk het ideale moment ervoor. Daarnaast is het belangrijk om goed op je lichaam te letten en niet zomaar wat te doen. Overbelasting is nooit goed, ook niet op jonge leeftijd

Voor iedereen kan het verschillen wanneer het moment daar is om te beginnen met krachttraining. Het is dus verstandig om dit voor jezelf te bepalen. Zo weet je namelijk zeker dat je bezig bent met wat goed is voor jou.

De effecten van krachttraining

Krachttraining maakt je sterk. Je krijgt een beter postuur en je beweegt regelmatig. Dit alleen al is een positieve toevoeging aan je leven. Iedereen weet dat het gezond is om te bewegen. Dit helpt bij het behouden van een goed gewicht en een goede conditie.

Daarnaast kan krachttraining er ook voor zorgen dat je meer zelfvertrouwen krijgt. Het kan een wereld van verschil maken soms. Een beetje spierballen kunnen wonderen doen.

Zeker als je onder de juiste omstandigheden bezig bent met krachttraining kunnen de effecten erg positief zijn.

Deel dit artikel

Like

0

Artikelen die je leuk kan vinden

    Laat een reactie achter

    Jouw email adres wordt niet geplaatst. Verplichte velden zijn gemarkeerd als *

    Bedankt voor jouw bijdrage!

    Populair