Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

Uitzweten of uitrusten? Hoe om te gaan met griep/verkoudheid en trainen?

In de herfst-/winterperiode is de kans groot dat je last van een verkoudheidje krijgt. Het is tevens goed mogelijk dat je last van de griep krijgt. Op beide ziektebeelden zit je uiteraard niet te wachten. Ook niet omdat je graag door wilt trainen en jouw doelen wilt behalen. Maar, is het wel verstandig om met een griep of een verkoudheid te trainen? Kun je beter kiezen voor uitzweten of voor uitrusten? Het antwoord op deze vragen vind je in dit artikel!

Inhoud van dit artikel:

Verkoudheid en trainen

Is het verstandig om te blijven trainen als je verkouden bent? Als je alléén verkouden bent, is het op zich niet verkeerd om door te blijven trainen. Mocht je echter ook nog last van andere lichamelijke kwaaltjes hebben, kun je wellicht beter even pas op de plaats maken.

Uiteindelijk is het vooral belangrijk om naar jouw lichaam te luisteren. Ga je met een (flinke) verkoudheid trainen? En merk je al snel dat het trainen absoluut niet lukt? Stop de training dan direct. Het feit dat het trainen niet lukt, is eigenlijk een teken van jouw lichaam. Een teken dat jouw lichaam tot rust moet komen. In dat geval kun je dus beter wel voor rusten kiezen. Merk je echter tijdens het trainen niet eens dat je verkouden bent? Dan kun je lekker door blijven trainen. Houd dit wel in de komende dagen en weken goed in de gaten. Mocht de verkoudheid maar niet overgaan, is het wellicht handig om iets meer rust te nemen. Dat laatste is ook het geval als je ook van andere lichamelijke kwaaltjes last gaat krijgen.

Griep en trainen

Over het algemeen kan het volgende gesteld worden: griep is vele malen erger/heviger dan verkoudheid. Als je de griep hebt, is het daarom aan te raden om echt even rustig aan te doen. Pak zoveel mogelijk je rust, neem zoveel mogelijk vitaminen in en verzorg jezelf goed. Het advies is daarom ook om echt even een paar dagen niet te trainen.

Waarom niet? Omdat de kans groot is dat je snel van de griep af bent, indien je jouw lichaam echt even rust geeft. Jouw lichaam hoeft zich in dat geval maar op één ding te richten, namelijk op het bestrijden van het influenzavirus. Dit virus is de oorzaak van de griep en moet zo snel mogelijk uit jouw lichaam verwijderd worden. Pak daarvoor goed jouw rust.

Heb je recentelijk griep gehad? Dan merk je dit mogelijk nog tijdens de eerste trainingen. Je ademhaling gaat mogelijk een stuk dieper, terwijl je wellicht ook al veel eerder moe bent. Dit is te wijten aan het influenzavirus wat rondgedwaald heeft in jouw lichaam. Het is daarom niet geheel onverstandig om het trainen na de griep rustig aan weer op te pakken.

Conclusie: uitzweten of uitrusten?

Wat het beste advies is, is echt afhankelijk van de situatie. Ben je alleen verkouden? Dan kun je prima door blijven trainen. Heb je last van de griep? Zorg er dan voor dat je echt jouw rust pakt. Onder aan de streep is het ook van belang om vooral naar jouw lichaam te blijven luisteren. Jouw lichaam geeft immers de beste signalen af!

Deel dit artikel

Like

0

Artikelen die je leuk kan vinden

    Laat een reactie achter

    Jouw email adres wordt niet geplaatst. Verplichte velden zijn gemarkeerd als *

    Bedankt voor jouw bijdrage!

    Populair