Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

Leren optrekken, waar te beginnen?

We kunnen erg veel verschillende oefeningen uitvoeren. Iedereen heeft zijn eigen voorkeuren hiervoor. Z

Krachttraining is een goed voorbeeld van een training die veel mensen doen. Het is vooral bij krachttraining erg belangrijk dat je onder andere de juiste technieken gebruikt. Zo is dat ook het geval bij optrekken.

Optrekken lijkt misschien niet heel moeilijk, maar toch kan je er als beginner behoorlijk wat problemen mee hebben. Dit is echter niet nodig. Iedereen kan optrekken op een juiste manier uitvoeren.

Inhoud van dit artikel:

Wat is optrekken?

Een andere benaming voor optrekken is pull ups. Optrekken is dus onderdeel van krachttraining. Het is één van de beste krachttrainingen die je kan bedenken. Tegelijkertijd is het ook één van de moeilijkste krachttrainingen om uit te voeren.

De oefening is vooral bedoeld voor het trainen van de spieren in je armen en rug. Je eigen lichaam dient bij deze oefening als weerstand. Hoe zwaarder je bent, hoe zwaarder de oefening ook zal zijn.

Bij optrekken maak je gebruik van een rekstok. Aan deze rekstok moet je jezelf omhoog zien te krijgen. Dit is een erg zware oefening, maar dat zorgt er ook weer voor dat het een erg goede oefening is om uit te voeren.

Bij optrekken is het hebben van de juiste techniek erg belangrijk. Zo voorkom je namelijk vervelende blessures.

Tips voor bij het optrekken

Er zijn een aantal handige trucjes die je kunt gebruiken bij het optrekken. De oefening is erg zwaar en dat zal het ook altijd blijven. Toch kan je voor jezelf ervoor zorgen dat de oefening iets makkelijker uitvoerbaar wordt.

Hieronder staan enkele trucjes voor je op een rijtje.

 • Door je handen dicht bij elkaar te houden maak je het makkelijker voor jezelf. Het handigste is om een onderhandse grip te gebruiken. Je maakt dan meer gebruik van je armspieren, waardoor het makkelijker wordt.
 • Je mag, zeker in het begin, valsspelen. Maak bijvoorbeeld gebruik van een stoel om op te staan. Ook kan je een partner vragen om je te helpen bij het optrekken.
 • Bouw het langzaam op van makkelijk naar moeilijk. Begin met je handen dicht bij elkaar te houden. Vervolgens kan je ze steeds verder uit elkaar plaatsen, om zo de oefening voor jezelf moeilijker en zwaarder te maken.

Als beginner optrekken

Als je met iets nieuws begint zul je vaak de neiging hebben om jezelf te overschatten. Dit geldt voor veel meer dan alleen voor optrekken. Hier kan je ook niets aan doen, want vrijwel iedereen heeft hier last van.

Het is echter niet verstandig om meteen zwaar te beginnen. Je kan er beter voor kiezen om het allemaal op te bouwen. Zo kan je veel beter wennen aan alles. Je zult op een later moment merken dat je hier alleen maar profijt van hebt gehad. Begin dus zeker niet te moeilijk als je gaat beginnen met jezelf optrekken.

Deel dit artikel

Like

0

Artikelen die je leuk kan vinden

  Laat een reactie achter

  Jouw email adres wordt niet geplaatst. Verplichte velden zijn gemarkeerd als *

  Bedankt voor jouw bijdrage!

  Populair