Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

Is krachttraining slecht voor je groei?

De sportschool begint steeds populairder te worden. Zowel jong als oud weet steeds beter de weg te vinden naar de sportscholen. Dit is natuurlijk positief. Zoals we allemaal weten is bewegen erg gezond.

In de sportschool kunnen we erg veel doen. Sommige oefeningen kunnen we thuis ook uitvoeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gewichtheffen. Dit is onderdeel van krachttraining.

Jonge mensen zijn ook veel bezig met krachttraining. De vraag is echter of dat wel verstandig is. Jonge mensen zijn nog aan het groeien en krachttraining heeft misschien wel gevolgen voor de groei van iemand.

Inhoud van dit artikel:

Wat is krachttraining?

Je hebt misschien al wel eens gehoord van krachttraining, maar misschien ook nog niet. Bij krachttraining wil je ervoor zorgen dat je maximale kracht gaat toenemen. Om hiervoor te zorgen ben je veel bezig met het trainen met weerstand.

Krachttraining zal er dus voor zorgen dat je sterker wordt. Dat is natuurlijk erg prettig, want hierdoor zullen steeds meer dingen mogelijk zijn. Als krachttraining op de juiste manier wordt uitgevoerd, dan zullen de gevolgen ervan zeer positief zijn.

Krachttraining kan er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat je meer zelfvertrouwen krijgt. Waar het hebben van een beetje spierballen al goed voor kan zijn.

De gevolgen van krachttraining op je groei

Als je volgroeid bent denk je niet meer na bij het doen van krachttraining. Effect op je groei in lengte kan het dan namelijk niet meer hebben. Het enige waar het nog op van invloed is, is op de kracht van je spieren. Deze wil je dan zo groot mogelijk laten worden.

Het probleem is dat niet alleen volgroeide mensen bezig zijn met krachttraining. Ook jongeren of zelfs nog jongere kinderen zijn er mee bezig. Niet iedereen is hier blij mee, want volgens sommigen kan dit invloed hebben op de groei van degenen die nog niet volgroeid zijn.

Er is erg veel onderzoek gedaan naar het uitvoeren van krachttraining op jonge leeftijd. Uit al die onderzoeken zijn veel positieve dingen gebleken. Zo is het bijvoorbeeld erg goed voor de spieren en zorgt het ook voor een verminderde kans op botbreuken.

In alle onderzoeken die er gedaan zijn is er geen enkel verband gevonden tussen het doen van krachttraining en de groei van het lichaam. Het lijkt er dus op dat krachttraining niet zo gevaarlijk is als sommige mensen denken.

Krachttraining heeft dus geen enkele invloed op je lichamelijke groei. Hier zul je je dan dus geen zorgen meer om hoeven maken.

Het juiste moment om te beginnen met krachttraining

Er bestaan veel twijfels over wanneer het moment daar is om te beginnen met krachttraining. In principe is het op iedere leeftijd al wel mogelijk. Zolang het onder de juiste omstandigheden plaatsvindt zal het geen kwaad kunnen.

De ideale leeftijd is echter niet wanneer je nog heel jong bent. Er ontbreken dan namelijk nog allerlei hormonen die je kunnen helpen bij de krachttraining. Als je ongeveer 12 of 13 bent zit je op een ideaal punt om te beginnen met krachttraining.

Deel dit artikel

Like

0

Artikelen die je leuk kan vinden

    Laat een reactie achter

    Jouw email adres wordt niet geplaatst. Verplichte velden zijn gemarkeerd als *

    Bedankt voor jouw bijdrage!

    Populair