Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

Is hardlopen slecht voor je knieën?

Hardlopen is een van de populairste sportieve activiteiten die men buiten kan doen. Als het mooi weer is zijn veel mensen buiten te vinden. Je ziet dan vaak grote groepen samen een afstand joggen. Maar of het nou mooi weer is of slecht: mensen die hardlopen zie je altijd buiten. Ze zijn lekker in beweging en genieten hier met volle teugen van. Naast de positieve effecten van hardlopen zijn er ook een paar minder leuke dingen waar je op moet letten.

Inhoud van dit artikel:

Positieve effecten van hardlopen

Laten we beginnen met het feit dat hardlopen goed voor je is. Je bent in beweging en je bent bovendien in de buitenlucht. Beter dan dat kan je het eigenlijk niet krijgen. Hardlopen brengt daarom ook veel goede dingen met zich mee.

De positieve effecten van hardlopen zijn de volgende:

 • Door hardlopen zul je gelukkiger worden
 • Hardlopen kan je helpen bij het afvallen
 • Hardlopen is goed voor je botten en gewrichten
 • Door hardlopen blijf je scherp, ook op oudere leeftijd
 • Je loopt een verminderd risico op kanker
 • Door hardlopen kan je je leven met jaren verlengen

Zoals je ziet is het dus erg goed om hard te lopen.

Negatieve effecten van hardlopen – is het slecht voor je knieën?

Hardlopen lijkt zo op het eerste oog dus hartstikke gezond. Je beweegt en daarnaast zijn er nog tal van andere positieve effecten. Toch is het niet zo positief als het lijkt. Hardlopen kan namelijk ook negatieve dingen met zich meebrengen.

Het is wel belangrijk om te weten dat dit pas kan gebeuren als je te veel hardloopt. Af en toe een keertje hardlopen is hartstikke gezond. Zodra je het te vaak doet kan het zijn dat je je lichaam overbelast waardoor je schade op kunt lopen aan bijvoorbeeld je knieën.

Als je af en toe blijft hardlopen zullen je knieën juist sterker worden van het hardlopen. Of als je het goed opbouwt over een langere periode, dan went je lichaam aan de belasting en zal er minder snel overbelasting plaatsvinden. Het is dus erg belangrijk om een goede balans te vinden. Zo zorg je er namelijk voor dat hardlopen niet vervelend begint te worden en dat je alleen maar de positieve gevolgen ervan ondervindt.

Op de juiste manier hardlopen

Hardlopen lijkt erg makkelijk en gezond. In principe is dat ook zeker zo. Door even lekker in beweging te zijn kan je gezond blijven. Dat willen we natuurlijk allemaal. Misschien is dat ook wel de reden dat er zoveel mensen aan hardlopen doen.

Tegelijkertijd is het voor sommigen toch niet zo makkelijk als het lijkt. Zo zijn er veel mensen die met normale schoenen gaan hardlopen. Dat is niet verstandig. Je hebt dan namelijk niet de ondersteuning die je lichaam nodig heeft. Zorg er dus voor dat je hardloopschoenen draagt.

Daarnaast moet je er ook op toezien dat je goed weet te herstellen van een rondje hardlopen. In principe is ook het herstellen van hardlopen best makkelijk. Toch is het wel belangrijk hier goed op te letten, want je wilt natuurlijk geen last krijgen van overbelasting of allerlei vervelende blessures.

Deel dit artikel

Like

0

Artikelen die je leuk kan vinden

  Laat een reactie achter

  Jouw email adres wordt niet geplaatst. Verplichte velden zijn gemarkeerd als *

  Bedankt voor jouw bijdrage!

  Populair