Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

Heb ik een eiwit tekort? Wat zijn de symptomen?

Voor het menselijk lichaam is een gevarieerd voedingspatroon van cruciaal belang. Door gevarieerd te eten, krijgt jouw lichaam alle benodigde voedingsstoffen binnen. Daardoor kan jouw lichaam groeien, de gewenste inspanningen leveren én gezond blijven.

Eet jij niet gevarieerd genoeg? Dan kun je dit aan verschillende gevolgen merken. Eén van de meest voorkomende gevolgen hierbij is een eiwittekort. Wanneer er precies sprake van een eiwittekort is? Dat is het geval als je minder dan 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht binnenkrijgt. Weeg jij bijvoorbeeld 70 kilo? Dan zou je op dagelijkse basis 56 gram aan eiwitten binnen moet krijgen. Krijg je dat niet binnen? Dan is er sprake van een eiwittekort; een dergelijk tekort kun je aan verschillende symptomen herkennen.

De symptomen van een eiwittekort

Is een tekort aan eiwitten schadelijk voor het lichaam? Ja, daar komt het wel op neer. Met name als je voor een langdurige periode te weinig eiwitten binnenkrijgt, kunnen de gevolgen zwaarwegend zijn. Mocht je voor een kortere periode te weinig eiwitten binnenkrijgen, kan je dit aan bijvoorbeeld de volgende symptomen herkennen:

 • Een verzwakt immuunsysteem. Dit betekent eigenlijk dat je last van een verminderde weerstand hebt. Dáárdoor is de kans groter dat je vatbaar bent voor virussen en/of bacteriën.
 • Verlies van spieren. Een gevolg van een eiwittekort is ook een verlies van jouw spiermassa. Dit kun je onder meer merken aan het feit dat je mindere sportieve prestaties kunt leveren.
 • De samenstelling van je haar gaat veranderen. Door een eiwittekort kun je ook ‘last’ van jouw haar gaan krijgen. Zo kan jouw haar plots dunner of doffer worden. Ook is het goed mogelijk dat je last van haaruitval gaat krijgen.
 • Je kunt last van een dikke buik krijgen. Indien je een eiwittekort hebt, ga je dit ook merken aan vochtophopingen. Dit kun je onder meer merken aan jouw buik; als je daar een vochtophoping hebt, voelt jouw buik erg dik aan.
 • Je kunt kortademig worden/zijn. Tevens is het goed mogelijk dat je door een eiwittekort kortademig bent. Dit komt eigenlijk door dat de toevoer van zuurstof in jouw lichaam niet naar wens functioneert.
 • Als je last van wondjes hebt, genezen deze heel traag. Mocht je op bijvoorbeeld jouw hand een wondje hebt, geneest dit wondje echt heel traag.
 • Je kunt last van broze nagels krijgen. Nagels die prompt afbreken of inscheuren; ook dat is een symptoom van een eiwittekort.
 • Je hebt eigenlijk voortdurend trek. Ook is het goed mogelijk dat je voortdurend trek hebt. Je hebt hierbij vooral zin in lekker hartig eten.
 • Je zweet gaat anders ruiken. Het is voor elk persoon gezond om te zweten. Als je een eiwittekort hebt, is dat ook het geval. Als je in zo’n situatie veel zweet, merk je dit echter aan de geur van het zweet. De geur van het zweet is echt significant anders dan in een ‘normale’ situatie.

Deel dit artikel

Like

0

Artikelen die je leuk kan vinden

  Laat een reactie achter

  Jouw email adres wordt niet geplaatst. Verplichte velden zijn gemarkeerd als *

  Bedankt voor jouw bijdrage!

  Populair