Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

Effect van roken op je sportprestaties

Het regelmatig roken van een sigaret, sigaar of joint is alles behalve gezond. De stoffen uit bijvoorbeeld een sigaret tasten onder meer de longen aan. Als je de foto van de longen van een kettingroker ziet, weet je niet wat je ziet. De longen zijn echt volledig zwart; iets wat je uiteraard niet zou moeten willen.

Heeft roken ook nog een effect op de sportieve prestaties die je kunt leveren? Ja, ook dat is het geval. Roken brengt namelijk meerdere negatieve gevolgen met zich mee; en dit merk je onder anderen in je sportprestaties. Zo kan het zijn dat je niet (meer) in staat bent om de gewenste prestaties op het sportieve vlak te leveren.

Inhoud van dit artikel:

Je longen functioneren minder goed

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, worden de longen door sigaretten zwaar aangetast. Dit is niet alleen op een scan aan de zwarte kleur te zien, maar ook aan de capaciteit van de longen. De longen kunnen veel minder krachtig pompen, waardoor jouw spieren ook minder zuurstof aangevoerd krijgen. Het gevolg hiervan is evident: jouw spieren zijn niet in staat om de gewenste kracht te leveren. Dit gaat zowel om explosieve kracht als om kracht op de lange termijn. Door veelvuldig te roken, ga je langdurige inspanningen gewoonweg niet meer kunnen leveren.

Bijkomend nadeel: je raakt eerder buiten adem. De kans is echter groot dat je dit niet alleen tijdens het sporten merkt. Nee, als je echt veel rookt, merk je dit bijvoorbeeld al bij het traplopen. Als je enkele trappen op moet lopen, ben je volledig buiten adem. Dit is puur het gevolg van de aantasting van jouw longen.

Je hebt een veel mindere conditie

In het verlengde van bovengenoemd verhaal: je hebt echt een veel mindere conditie. Doordat je een mindere conditie hebt, kun je ook mindere sportieve prestaties leveren. Ook hierbij geldt echter weer dat je dit niet alleen op het sportieve vlak merkt. Nee, je merkt dit ook aan bijvoorbeeld jouw energieniveau.

Je hebt last van een verhoogde hartslag

Weet je waar sigaretten ook nog voor zorgen? Dat je last van een verhoogde hartslag gaat krijgen. Met name als je sportieve inspanningen wilt leveren, is dit iets waar je last van gaat krijgen. De hartslag komt namelijk al snel boven een kritiek punt uit. Als dát het geval is, merk je dit echt direct aan meerdere lichamelijke klachten. Als de hartslag echt véél te hoog uitvalt, kan dit zelfs levensgevaarlijke problemen tot gevolg hebben. Voldoende reden dus om de sigaretten zo snel mogelijk links te laten liggen.

Heeft elke roker last van bovenstaande problemen?

Ja, daar komt het in de basis wel op neer. Ieder mens is natuurlijk anders en de een zal er minder snel last van hebben dan de ander. Des te vaker/meer je rookt, des te extremer deze gevolgen echter zijn. Door met roken te minderen, kun je dus wellicht al betere sportieve prestaties leveren. Je doet er echter nog verstandiger aan om de sigaretten volledig uit jouw leven te bannen.

Deel dit artikel

Like

0

Artikelen die je leuk kan vinden

    Laat een reactie achter

    Jouw email adres wordt niet geplaatst. Verplichte velden zijn gemarkeerd als *

    Bedankt voor jouw bijdrage!

    Populair