Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

Effect van alcohol op je sportprestaties

Lust jij wel een lekker alcoholisch drankje op z’n tijd? Of drink jij het liefste dagelijks een lekkere glas bier of een glas wijn? Als je deze vragen aan veel mensen zou stellen, zouden veel mensen antwoorden dat ze inderdaad regelmatig alcohol drinken. Feit is echter dat alcohol grote gevolgen voor jouw lichaam kan hebben. En ook voor jouw gezondheid.

Heeft alcohol dan ook invloed op de sportieve prestaties die je kunt leveren? Ja, dat is absoluut zo. Niet alleen roken heeft een behoorlijk negatieve invloed, maar ook het nuttigen van alcohol. Wat de invloed hier precies van is, lees je hieronder.

Je lichaam krijgt niet de mogelijkheid om te herstellen

Heb je een flinke sportieve inspanning geleverd? En open je daarna graag een flesje bier? Dan geef je jouw lichaam niet de kans om te herstellen. Juist het herstelproces is echter ongekend belangrijk na elke sportieve inspanning. Door regelmatig alcohol te drinken, laat je jouw lichaam eigenlijk niet meer herstellen. Op den duur gaat dit compleet verkeerd; je kunt dan gewoon niet meer de gewenste sportieve prestaties leveren.

Je hebt snel last van spierpijn

Als je een flinke sportieve inspanning levert, wordt er in jouw spieren melkzuur gevorm. Dit melkzuur kan voor spierpijn zorgen en moet dus zo snel mogelijk afgebroken worden. Als jij alcohol drinkt, wordt dit melkzuur echter niet meer goed afgebroken. Het gevolg is dan ook dat je echt last van flinke spierpijn kunt krijgen. De spierpijn kan dan heviger aanvoelen, maar kan ook veel langer aanhouden.

Je hebt een mindere conditie

Wist je dat alcohol ook van grote invloed is op jouw conditie? Als je regelmatig alcohol drinkt, heeft jouw lever het behoorlijk druk met het afvoeren van alcohol. Al het alcohol moet immers afgebroken worden en uit het lichaam vervoerd worden. Dit kost behoorlijk veel energie en gaat daardoor ten koste van jouw conditie. Je bent daardoor niet altijd meer in staat om de gewenste sportieve inspanningen te leveren.

Je kunt een tekort aan mineralen krijgen

Beweeg je regelmatig veel? Dan zweet je ook regelmatig veel. Des te meer alcohol je drinkt, des te meer je gaat zweten. Dat klinkt op zich niet verkeerd, maar dat kan het op termijn juist wel zijn. Als je teveel zweet uit jouw lichaam kwijtraakt, raak je teveel mineralen kwijt. Dát kan op den duur voor meerdere gezondheidsklachten zorgen.

Je bloedvaten kunnen aangetast worden

Door het drinken van alcohol kunnen de bloedvaten ook aangetast worden. Des te smaller de bloedvaten worden, des te minder bloed er door heen kan stromen. Als je flinke sportieve inspanningen wilt leveren, moet er juist veel bloed door jouw bloedvaten en aderen heen stromen. Het veelvuldig drinken van alcohol voorkomt dat in principe. 

Heeft iedereen last van deze gevolgen?
Nee, het is niet zo dat je per definitie last van deze gevolgen hebt. Als je heel af en toe een glaasje alcohol drinkt, kan jouw lichaam dit prima verwerken. Drink je regelmatig veel alcohol? Dan is de kans wel heel groter dat je van dergelijke gevolgen last gaat krijgen.

Deel dit artikel

Like

0

Artikelen die je leuk kan vinden

    Laat een reactie achter

    Jouw email adres wordt niet geplaatst. Verplichte velden zijn gemarkeerd als *

    Bedankt voor jouw bijdrage!

    Populair