Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

Good Morning video, uitleg en uitvoering!

Liever op YouTube kijken? Dat kan: https://www.youtube.com/watch?v=yIEji72fuAo

Inhoudsopgave

Good Morning: korte uitleg en samenvatting van de oefening

Doel: Posterior chain, onder- en bovenrug, hamstrings, romp.

Materiaal nodig: halter met gewichten

Niveau: Gemiddeld

De Good Morning is een van de vele fitness oefeningen waarmee je een gezondere houding kunt trainen. Als je veel kantoor werk doet of een ander zittend beroep hebt is dit een oefening die je zeker zou moeten proberen. De Good Morning versterkt je onderrug en romp spieren. Daarnaast rek je ook je hamstrings waardoor je dus naast sterker worden ook mobilier wordt!

Stap voor stap instructie

Om de Good Morning uit te voeren heb je een halter met wat gewichten nodig. De oefening is ook uit te voeren met een dumbell of kettlebell, maar dan is de oefening nét anders ten opzichte van de halter. In dit artikel gaan wij verder in op de Stiff-Leg Deadlift met een halter.

1. Pak een halter (eventueel met wat gewicht aan beide kanten). Leg de halter bovenop je schouder. Zorg er voor dat het gewicht wordt gedragen door je trapezieus spieren boven je schouderbladen en niet door het stukje bot in je nek!

2. Zorg dat je met je voeten op schouder breedte staat en maak een klein knikje door je knieën.

3. Pak de halter stevig vast en maak een buiging naar voren. Blijf gedurende de oefening naar voor kijken en zorg dat je nek recht staat.

4. Terwijl je lichaam naar voren gaat druk je lichtjes je heupen naar achteren. Houd spanning op je romp en zorg dat je rug helemaal recht staat en blijft staan gedurende de oefening. Let er dus op dat je niet bol gaat staan met je onderrug!

Good Morning: de spieren en voordelen

Net als oefeningen als de Stiff-Leg Deadlift train je met de Good Morning ook je Posterior Chain. Deze keten (chain) bestaat uit een reeks spieren die allemaal aan elkaar verbonden zijn via de achterkant van jouw lichaam, bestaande uit de hamstrings, bilspieren en de rugspieren in het algemeen.

De volgende voordelen zijn te behalen met de Good Morning:

Onder- en boven rug

De Good Morning is een oefening die precies op het punt werkt waar veel mensen met een zittend beroep vaak last krijgen. Dit komt onder anderen door een slechte zithouding. Door de versterkende en stabiliserende werking van deze oefening zal je merken dat zitten en opstaan beter gaat. Daarnaast is de Good Morning een goede oefening om je squats en deadlifts te verbeteren omdat je door de eerder genoemde stabilizatie beter in je techniek blijft tijdens het leveren van kracht. Ook kan het helpen bij het trainen van extra mobiliteit omdat je ook je hamstrings lichtjes aan het rekken bent. Door de spanning die je moet zetten op de bovenkant van je rug train je dus ook je boven rug spieren. De combinatie van stabiliteit in je onderrug en extra kracht en spanning in je boven rug maakt de Good Morning het makkelijker om een rechte rug te behouden tijdens allerlei andere fitness oefeningen

Billen en Hamtrings

Zoals eerder genoemd zorgt de Good Morning voor toename in kracht in meerdere spiergroepen. De bilspieren en hamstrings zijn daar enkele voorbeelden van. Los van het feit dat je met de uitvoering van deze oefening je hamstrings en bilspieren oprekt worden ze ook sterker. Dit draagt bij aan een gezondere houding maar ook voor extra spierdefinitie op deze plekken. De eerder genoemde mobiliteit en stabiliteit komen ook deels uit de billen en hamstrings.

Good Morning aandachtspunten en fouten.

Voorkom de volgende meest gemaakte fouten om het optimale te halen uit de Good Morning.

Ronde rug

Een ronde of bolle rug is een van de meest voorkomende fouten die men maakt met de Good Morning. Wanneer je deze oefening uitvoert is het belangrijk om een stabiele en stevige houding aan te nemen. Zorg er dus voor dat je rug altijd recht staat met voldoende spanning op je onderrug. Hiermee voorkom je een ronde rug. Als je ondanks dit toch nog een ronde rug krijgt kan het zijn dat het gewicht te zwaar voor je is. Neem dan een stapje terug en haal wat gewicht van de halter! 

Te ver doorbuigen

Het is de bedoeling dat je aan het einde van de buiging die je maakt met de Good Morning een rechte rug hebt. Let er dus op dat je niet te ver door buigt. Dit zorgt voor een ronde/kromme rug en kan voor blessures zorgen wanneer je ongecontroleerd of verkeerd omhoog komt vanuit de buiging. Hierdoor krijg je onnodig veel druk en belasting op je rug.

Te snelle uitvoering

Net als bij veel fitness oefeningen is het belangrijk om de Good Morning rustig en gecontroleerd uit te voeren. Wat je vaak ziet is dat men de oefening te slordig en gehaast uitvoert. Dit is niet alleen blessure gevoelig maar zorgt er ook voor dat de oefening minder effectief is voor je spier en krachtopbouw. Door meer tijd te nemen en dus meer spanning op je spieren te behouden zorg je er voor dat je het meeste haalt uit de Good Morning.

Deel dit artikel

Like

0

Artikelen die je leuk kan vinden

    Laat een reactie achter

    Jouw email adres wordt niet geplaatst. Verplichte velden zijn gemarkeerd als *

    Bedankt voor jouw bijdrage!

    Populair