Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

Fatburners (WEL of NIET doen?)

Wat zijn fatburners en heb ik er wat aan?

Fatburners worden vaak gebruikt met de hoop op snelle blijvende resultaten voor de spiegel. Dit is helaas niet altijd het geval. En het is niet altijd even gezond bij verkeerd gebruik. Toch worden ze massaal verkocht. Lees hier de belangrijkste punten omtrent fatburners.

Inhoud van dit artikel:

 • Wat zijn fatburners?
 • Waarom gebruikt men fatburners?
 • Wat zit er in fatburners?
 • Werken fatburners?
 • Waar moet ik op letten bij het gebruiken van fatburners?

Wat is een fatburner?

De term ‘fatburner’ (vetverbrander) wordt gebruikt voor voedingssupplementen waarvan wordt beweerd dat ze het vetmetabolisme of het energieverbruik drastisch verhogen, de vetopname verminderen, het gewichtsverlies verhogen, de vetoxidatie tijdens inspanning verhogen of op de een of andere manier langdurige aanpassingen veroorzaken die het vetmetabolisme bevorderen. Vaak bevatten deze supplementen een aantal ingrediënten met elk een eigen effect op het lichaam en wordt er vaak beweerd dat de combinatie van deze stoffen extra effecten zal hebben. De lijst met supplementen waarvan wordt beweerd dat ze het vetmetabolisme verhogen of verbeteren is lang. De meest populaire supplementen zijn cafeïne, carnitine, groene thee, forskoline, chroom, kelp en fucoxanthine.

Waarom gebruikt men fatburners?

De naam zegt het eigenlijk al, ‘vetverbrander’. Men neemt fatburners voor, onder andere, de volgende redenen.

Thermogenese

Thermogenese betekent: productie van warmte door het lichaam. De gebruikelijke ingrediënten van vetverbranders, zoals groene thee-extract, synefrine en cafeïne, verhogen het vermogen van het lichaam om warmte te produceren. Daardoor zweet de persoon meer en verbrandt hij extra calorieën. Het effect is niet al te sterk; Als je echter ongeveer 200 calorieën per dag verbrandt, is het aantal calorieën dat je in een maand verbrandt behoorlijk groot.

Verbetert/versnelt de stofwisseling

De stofwisseling is de tijd die je lichaam nodig heeft om de calorieën te verwerken en om te zetten in energie. De energie die je nodig hebt om de juiste lichaamsfuncties te behouden hoort hier ook bij. De meeste vetverbranders hebben als doel de stofwisseling van het lichaam te verbeteren, zodat het gedurende de dag een groter aantal calorieën kan verbranden.

Onderdrukking van honger

Honger is een van de belangrijkste redenen waarom mensen hun doelstellingen voor gewichtsverlies niet halen. Bij sommige mensen kan het hongergevoel vaak ondraaglijk worden en uiteindelijk geven ze toe aan hun hunkeringen, de wel bekende “Cravings”. Als gevolg hiervan eten we meer voedsel dan nodig is. Omdat van vetverbranders bekend is dat ze het hongergevoel onderdrukken, voel je je langer vol en zul je niet al te veel trek krijgen. Dus hoe minder honger je voelt gedurende de dag, hoe minder voedsel je binnenkrijgt en daardoor zal je calorie inname afnemen.

Toename van energie

Van sommige ingrediënten in vetverbranders is bewezen dat ze voor extra energie zorgen. Een voorbeeld van zo’n veelgebruikt ingrediënt is L-carnitine. Dit ingrediënt drijft het vet dat in je lichaam is opgeslagen naar energiecentrales(mitochondriën) in je cellen om energie te maken. Hier wordt het overtollige vet verbrand en omgezet in energie die je kunt gebruiken voor lichaamsbeweging om je lichaam te helpen nog meer ongewenst vet te verbranden.

Natuurlijke niveaus van testosteron (kunnen) worden verhoogd

Los van het verhogen van het algehele energieniveau, verhogen enkele van de ingrediënten in vetverbranders het niveau van vrij testosteron in het lichaam. Het verband tussen obesitas en testosteronniveaus is behoorlijk significant. Enkele van de ingrediënten die de testosteronniveaus verhogen, zijn onder meer Forskolin, zink en ginseng. Dit zijn ingrediënten die veel voorkomen in vetverbranders. Ginseng is een behoorlijk krachtig ingrediënt dat ook in vetverbranders voorkomt. Het stimuleert de hypothalamus, het deel van de hersenen dat geslachtshormonen maakt om de testosteronspiegel te verhogen.

Over bovenstaande effecten zijn de meningen onder gebruikers en experts verdeeld en het is sterk afhankelijk van de ingrediënten in het specifieke product dat men gebruikt! Niet elke fatburner is hetzelfde!

Wat zit er in fatburners

Fatburners bevatten meestal de volgende ingrediënten: cafeïne, L-carnitine, groene thee, linolzuur, forskoline, chroom, Yohimbe, glucomannaan en frambozenketonen.

Let op: Er is veel verschil in samenstelling van ingrediënten tussen verschillende merken en fabrikanten!

Werken fatburners?

De supplementen die legaal te verkrijgen zijn zullen hoogstwaarschijnlijk niet jou overtollige vet doen verdwijnen zonder je voeding en levensstijl aan te passen. Het effect dat ze zullen hebben is zodanig verwaarloosbaar dat het verstandiger is om je geld in je portemonnee te houden.

Vroeger zaten er verboden stoffen in fatburners waardoor deze effectiever werkten, maar de gezondheidsrisico’s die hierbij kwamen waren niet mild. Vandaar dat die producten nu verboden zijn!

Een voorbeeld hier van is Ephedra/efedrine. Ephedra is een struikachtig kruid dat groeit in vele delen van de wereld. Het staat ook bekend als Ephedra sinica en Ma Huang. Efedrine is de belangrijkste actieve en effectieve stof die gevonden wordt in de Ephedra sinica plant. De efedrine in de plant is verantwoordelijk voor de vetverbranding en energie boost die zijn geassocieerd met dergelijke producten en supplementen. Dit is tevens dezelfde stof die gebruikt word voor het maken van harddrugs(MDM, XTC, Methamfetamine). Efedrine werkt in theorie goed maar het kan levensgevaarlijk zijn! Er zijn genoeg bevestigde verhalen van mensen die zijn komen te overlijden door toedoen van dit stofje.

Waar moet ik op letten bij het gebruiken van fatburners?

Naast de mogelijke voordelen die beloofd worden bij het gebruiken van fatburners zijn er ook een aantal nadelen waar je goed op moet letten.

Door de energieboost die je krijgt van fatburners gebruik je eigenlijk energie die je op dat moment niet beschikbaar hebt voor fysieke inspanning. Je gaat bijvoorbeeld ook niet deelnemen aan een auto race met een (half)lege brandstof tank. Als je dit te lang blijft doen zonder een goede nachtrust en voeding kan het gezondheidsklachten veroorzaken.

Sommige fatburners bevatten stoffen die als doping gezien (kunnen)worden. Let hier vooral op als je supplementen uit het buitenland(bijv. USA) bestelt. Deze stoffen kunnen je gezondheid schaden!

De middeltjes die voor de eerder genoemde energieboost zorgen, kunnen ook je slaap verstoren. Het is misschien leuk om veel energie te hebben tijdens je work-outs, maar als dit energie niveau niet daalt in de avond dan heeft dit weer negatieve invloed op je herstel. Slaap is heel belangrijk voor je herstel!

Daarnaast kosten fatburners veel geld en ben je veel beter af door dat geld te investeren in goede voeding en een sportabonnement 😊.

Deel dit artikel

Like

0

Artikelen die je leuk kan vinden

  Laat een reactie achter

  Jouw email adres wordt niet geplaatst. Verplichte velden zijn gemarkeerd als *

  Bedankt voor jouw bijdrage!

  Populair